Pomarańczowy cukier


Czasami słodząc herbatę, czy przyrządzając różne desery brakuje mi tego czegoś... ale co to? Pomyślałam, że może spróbuję ze smakowym cukrem... cukrem pomarańczowym!
Przepis jest na prawdę prosty, a mogę go serdecznie polecić. Szczególnie teraz, kiedy brakuje pomysłów na prezenty świąteczne, ten pomysł wydaje się być właściwym. Ja przygotowałam 6 słoików, które zamierzam dodać do prezentów dla najbliższych.


             


-



Składniki na 6 średnich słoików:
- 2 kg cukru
-4 duże pomarańcz
Na początek co najważniejsze należy sparzyć wrzątkiem pomarańcze. Skórka się oczyści i będzie ładnie odchodzić od reszty. Naszykować dużą miskę i wsypać do niej tylko 1kg cukru. Drugie natomiast dokładnie zmielić i dosypać. Kiedy zmieszamy cukier w obu postaciach będzie bardziej delikatny. Skórki pomarańczy kroimy i mielimy na małe części aczkolwiek nie na miał. Możemy też użyć gotowej, zasuszonej, startej skórki. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Przesypujemy do słoiczków i szczelnie zakręcamy. Ja dla ozdoby dodałam zasuszoną cytrynę i ozdobny sznurek :) Słodkiego :)






6 komentarzy:

  1. Świetne! Pomysł na prezent i to oryginalny! :) Pozdrawiam ciepło :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, ale go wykorzystam na prezenty dla moich przyjaciół z okazji Nowego Roku :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja Mama czesto tak robiła, potem używała do ciasta - doje cudowny posmak i zapach pomarńczy :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki kochana za przepis, musi być smakowity;) Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyobrażam sobie już ten niebiański zapach;-)

    OdpowiedzUsuń